ШТА ТО МОЈА ЗЕМЉА ЧИНИ ЗА МЕНЕ..?
26.06.2015

ШТА ТО МОЈА ЗЕМЉА ЧИНИ ЗА МЕНЕ..?

Специјална школа са домом ученика "Бубањ" у Нишу, која ради на територији Градске општине Палилула, од 23-28 јуна 2015. била је домаћин међународне манифестација САБОР која је део пројекта ЕЛЛА (European Long-life Learning Academy – an education offensive for people with disabilities,  http://www.ella-ella.eu//). Овај пројекат је реализовам у оквиру Годишњег плана рада школе за школску 2014/15 годину и сарадње са локалном заједницом и удружењем грађана за развој и промоцију образовне и социјалне инклузије “Другачији заједно“ у Нишу, Кроз манифестацију САБОР, око 60 младих људи са интелектуалним сметњама из четири европске земље (Грчка, Француска, Шведска и Литванија) и Србије делили су примере добре праксе у спорту, плесу, креативном раду, уметности, вештинама кувања, заједничком учењу, опробаће се у самозаступању.

У присуству председника Градске општине Палилула Бобана Џунића, генералног конзула Републике Бугарске у Нишу Атанаса Крстина, народног посланика проф.др Душана Милисављевића, представника Управа и организација Града Ниша одржана је и међународна радионица под називом ,, Шта то моја земља чини за мене и због тога сам срећан“. О програму манифестације САБОР, пројекту ЕЛЛА (Еуропеан Лонг-лифе Леарнинг Ацадемy – ан едуцатион оффенсиве фор пеопле њитх дисабилитиес), сарадњи са општином Палилула и раду Школе са домом ученика "Бубањ" Ниш, говорили су Бобан ЏУНИЋ, председник Градске општине Палилула-Ниш; Снежана ЧАРАПИЋ, директор Школе са домом ученика "Бубањ", Ивана СТАЈКОВИЋ, из организације “Другачији заједно“, представници установа из Грчке, Француске, Шведске и Литваније.

По речима директорке школе Снежане Чарапић, подршку овој манифестацији, осим Градске општине Палилула пружаили су и амбасаде земаља учесница, Шеф делегације Европске Уније у Републици Србији Мајкл Девенпорт, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Град Ниша. Школа и дом глувонеме деце у Нишу, основана је 1953. године у насељу Палилула, на иницијативу Савеза глувих, родитеља глуве деце и уз помоћ општинских и републичких органа. Од 1974. године школа је пресељена у нов, савремено опремљен објекат у насељу "Ледена стена" који задовољава све критеријуме за квалитетно и успешно образовање и васпитање ученика. Овај међународни програм пример је високог рангирања наше установе и њених наставника у региону. (Д.Видојковић, текст-фотографије)

Погледајте и друге информације на нашој facebook страни: https://www.facebook.com/gradska.palilula

РТВ Белами - Задатак свих нас је да поштујемо различитости